TiimiMedian valokuvaaja Peik Nashrollah kertoo kuvillaan valon tarinaa. Hän ikuistaa kamerallaan elämän unohtumattomia hetkiä ja tapahtumia: tunnetta, unelmia, muistoja.

Miten kiinnostuit valokuvauksesta?

— Kun olin nuori poika valokuvien katseleminen oli minusta jännittävää. Esimerkiksi pidin television katselusta ja radion kuuntelusta, koska uudet näkymät, ihmisten ja ympäristön äänet herättivät minussa suurta mielenkiintoa.

— Aloinkin jo nuorena harrastamaan valokuvausta ja videoiden kuvaamista. Nuoruuden harrastukseni vaikutti voimakkaasti niin elämääni ja työuraani.


Missä opiskelit valokuvausta?

— Opiskelin Keudan opistossa, jossa suoritin audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon. Videokuvauksen ja valokuvauksen saloihin perehdyin lisää, kun opiskelin Aikuiskoulutuskeskus Adulta Oy:ssä media-alan ammattitutkinnon.

— Kuvaustaitojani olen kehittänyt myös osallistumalla Kameraseura ry:n ja Helsingin työväenopiston valokuvauskursseille. Mielestäni parhaiten valo- ja videokuvausta oppii vain kuvaamalla paljon.

Miksi valokuvaus on tärkeää?

— Valokuva on valon tarina, joka kertoo elämästä suoraan ilman sanoja ja ilman tulkkia. Se on luonnollinen ja helppo tapa dokumentoida esimerkiksi taidetta ja elämän kulkua.

Kivoin valokuvauskeikkasi?

— Mukavimmat valokuvauskeikat ovat olleet maisemakuvaukset sekä erilaisiin kulttuuritapahtuviin liittyvät kuvaukset. Esimerkiksi videodokumentit tai valokuvaukset, jotka kertovat tarinoita ihmisten elämästä, ovat olleet niitä parhaita.

Kamalin valokuvauskokemus?

— Mitään yksittäistä kamalinta kuvauskeikkaan en pysty nimeämään. Mutta haastavimmat valokuvaustilanteet ovat liittyneet sotaan tai sodankäynnin tapahtumiin sekä kuvauskeikkoihin, joissa olen joutunut etsimään kauan kuvauspaikkaa ja kuvakulmaa.

Mikä kuvaat mieluiten?

— Kuvaan mieluiten maisemia, elämän tarinoita historiallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta.

Mitä kuvaaminen merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?

— Olen nähnyt tuhoa ja ihmisuhreja kameran silmän kautta toivoen rauhaa maailmaan ja ihmisoikeuksien toteutumista, joten kuvaaminen on minulle todella tärkeää. Valokuvat elämän pimeydestä ja valosta ovatkin vaikuttaneet niin omaan elämääni kuin haaveisiini.
Peikin kuvia pääset katsomaan tästä.