SSL: mitä ja miksi?

SSL: mitä ja miksi?

Siis taasko joku uusi tietokoneisiin ja nettimaailmaan liittyvä kirjainyhdistelmä? Kyllä. Pitäisikö minun reagoida siihen jotenkin? Kyllä. SSL liittyy nimittäin tärkeään asiaan eli salaukseen ja sivustosi turvallisuuteen.

SSL-salauksella tarkoitetaan protokollaa, jolla suojataan tietoliikennettä IP-verkkojen yli. Lyhenne SSL tulee sanoista Secure Sockets Layer.  Varsinaisen salauksen lisäksi tarvitaan lähes poikkeuksetta myös SSL-sertifikaatti, joka on kolmannen osapuolen vahvistus sille, että sivuston liikenne on todella salattu.

Salauksen ideana on yksinkertaisesti se, että estetään arkaluontoisten tietojen päätyminen ulkopuolisiin käsiin. Erityisesti tämä liittyy verkkokauppoihin, joiden sivuilla on maksuliikennettä. Entä jos sivustollasi ei ole mitään verkkokauppaa, tarvitaanko SSL sittenkin?

Vastaukseni on kyllä. Hanki SSL. Tähän on muutama syy.

1. Salaus suojaa käyttäjän yhteyden palvelimelle

SSL-salauksen idea on suojata yhteys käyttäjän selaimen sekä sivuston palvelimen välillä. Suojauksella estetään toisin sanoen se, että ulkopuolinen pääsisi käsiksi käyttäjätunnuksiin tai asiakastietoihin, joita sivulle täytetään. Tuore GDPR-asetus edellyttää myös henkilötietojen suojaamisen ja salauksen käyttö on sivuston omistajan ja käyttäjänkin kannalta hyödyllinen lisätyökalu. Sillä varmistetaan, että tiedot pysyvät turvassa kolmansilta osapuolilta.

2. Internetselaimet eivät luokittele sivustoanne luokkaan ”Ei turvallinen”

Asiakkaan näkökulmasta sivut, joista ei anneta turvallisuusvaroituksia, ovat luotettavampia kuin ei-turvalliset. Luotettavuus saattaa näkyä myös siten, että sivustollasi viihdytään kauemmin ja konversio paranee.  Selainten antamat varoitusilmoitukset voivat hyvinkin vaikuttaa siten, että kiinnostuneet uudet mahdolliset asiakkaat eivät ole valmiita täyttämään sivuillanne olevia lomakkeita ja yhteydenottopyyntöjä. Jos sivusto on turvattu, Chrome-selain merkitsee sen vihreällä ikonilla ja merkinnällä “turvallinen”. Tällöin varovainenkin asiakas uskaltaa ottaa yhteyttä.

3. Sivuston hakukonelöydettävyys paranee

SSL-sertifikaatin avulla vähennetään esimerkiksi haittaohjelmien leviämistä. Kun sivusto käyttää SSL-salausta eli sen verkko-osoite on https-alkuinen, sivuston liikenne on suojattu. Tästä on etua hakukonelöydettävyyden kannalta.

Erityisesti Google suosii SSL-sertifikaattia käyttäviä sivustoja. Tämä tarkoittaa, että Chrome-selaimen uusin versio antaa Ei turvallinen -varoituksen jokaisella sivulla, joka ei hyödynnä SSL-suojausta. Sivuston suojaaminen saattaakin näkyä kasvaneina liikennemäärinä ja lisääntyneinä asiakaskontakteina.

Me täällä TiimiMediassa haluamme, että asiakas ja satunnainen sivustolla vierailijakin voivat olla täällä turvallisin mielin. Siksi meillä onkin SSL käytössä.

Mikäli tilaat meiltä verkkosivut, huolehdimme siitä, että sivusto on toiveidesi mukainen myös mitä turvallisuuteen tulee.